3Jeeps

3Jeeps

zaterdag 28 januari 2023

Dag 12: Lake Mburo naar Kampala en naar huis.

Lake Mburo en de Luxueuze Mihingo Lodge: Een Onvergetelijke Finale in Oeganda
Onze laatste dag in Oeganda brengt ons naar het prachtige Lake Mburo National Park. We verblijven in de schitterende Mihingo Lodge, (Mihingo-lodge), een luxueuze oase die perfect opgaat in de natuur. Hier heb je de keuze: deel uitmaken van een avontuurlijke wandeling door het park, of simpelweg genieten van de rust en comfort van deze buitengewone accommodatie. Voor sommigen in onze groep biedt de lodge precies wat ze nodig hebben: een moment om terug te blikken op alle onvergetelijke ervaringen die we tijdens deze reis hebben opgedaan.
Lake Mburo en Mihingo Lodge vormen samen een perfecte afsluiting van een reis vol avontuur, verwondering en schoonheid. Een plek om nooit meer te vergeten!
Sleeping room in onze Mihingo lodge
Koffie om 07:10 uur op het terras van de villa/bungalow.
Onze bungalow lag op slechts honderd meter van het hoofdgebouw, een ideale afstand voor rust en comfort. Om 7 uur hadden we koffie besteld, en precies op dat moment werd die keurig bij onze villa bezorgd. Wat een genot om in de frisse ochtendlucht, met de eerste zonnestralen op het terras, rustig te genieten van een heerlijk kopje koffie!
Met een kop koffie op het terras bij zonsopgang.
Douche in het aangepaste kader. Met uitzicht op het buitenleven.
Onze bungalow nr 11, 'Klipspringer' genoemd.
Een Ontspannen Voormiddag in de Lodge
De laatste ochtend in Oeganda staat in het teken van rust en ontspanning. Dit is het moment om volop te genieten van de serene sfeer van de lodge. Daarnaast biedt de voormiddag een uitstekende gelegenheid om rustig de koffers in te pakken en je voor te bereiden op de terugreis naar huis.
Op het terras van het hoofdgebouw kunnen we in contact blijven met de buitenwereld. Met behulp van de wifi kunnen we nog snel de laatste mails checken en versturen, of vrienden en familie op de hoogte brengen van je avonturen via WhatsApp – inclusief prachtige beelden die de reis samenvatten. Een perfect einde aan een onvergetelijke ervaring!
Wandeling van de lodge naar het restaurant/swimming pool/receptie/parking.
We nemen nog een lekker 'English breakfast' en om 12.00 ons laatste middagdiner. 
Het laatste ontbijt in de Mihingo Lodge (https://mihingo-lodge.com/)
Mihingo lodge: restaurantplaats.
We verlaten de laatste lodge om 13.30 uur voor de rit naar Kampala.
De lodge heeft een zwembad(je) met mooi uitzicht over het Mburo Park. Men kan er wild, o.a. zebra's, opmerken.
Naar Entebbe en de luchthaven.
Om het Mburo National Park te verlaten rijden we nog een 25 km over de gekende onverharde gravelbaan in het park. Op de route naar Kampala rijden we langs vele plaatsjes waar vooral de bananen getransporteerd worden. Deze worden op ontelbare plaatsen verkocht.
Bananen en ander fruit wordt er aangeboden langs de baan.
Evenaar.
Na 158 km en 3,5 uur rijden, komen we om 17:00 uur in de buurt van het dorpje Nabusanke toe dat gelegen is aan de evenaar. Hier kan men in de talloze winkeltjes onze laatste Ugandese shillings ruilen tegen de laatste souvenirs. We steken hier de evenaar over, van het zuidelijk naar het noordelijk halfrond.
Hier loopt de evenaar door Uganda.
Hoe toeristen op de evenaar ‘om de tuin’ worden geleid door het Coriolis-effect!
Stel je voor: een slimme ondernemer, een paar schalen water en een nietsvermoedende groep toeristen. Met een breed glimlachende show laat hij zien hoe het water nét ten noorden van de evenaar met de klok mee wegstroomt en nét ten zuiden tegen de klok in. "Pure wetenschap!" roept hij enthousiast.
Toeristen Foppen met het Coriolis-effect op de Evenaar. 
Wat hij er niet bij zegt? Dat zijn handige handbewegingen en de vorm van de schalen de werkelijke hoofdrol spelen. Het Coriolis-effect mag dan echt bestaan, maar op deze schaal is het vooral een slimme truc—en een geweldig verhaal voor thuis! 
Geen wetenschappelijk wonder, maar wel een meesterlijke illusie!
Met flair en overtuiging geeft hij zijn show weg, en voor even laat hij iedereen geloven in de magie van het Coriolis-effect. Dat hij dit precies naast zijn winkeltje doet? Dat is niet alleen slim, maar ook briljante marketing! Een onschuldige truc die keer op keer zorgt voor verbaasde blikken en brede glimlachen—en misschien zelfs een extra verkoop in zijn shop. Slim bekeken!
Wetenschappelijk bewijs van het Corioliseffect. U ?
Na deze zeer wetenschappelijke uitleg van het Coriolis effect, kunnen we om 17:50 uur verder voor de laatste 100 km naar de luchthaven van Entebbe. Deze luchthaven was in 1976 het toneel van 'Operatie Entebbe' toen een Israëlisch commando's een aanval op de luchthaven uitvoerden om gijzelaars te bevrijden uit de handen van Palestijnse vliegtuigkapers. Na een rit van 265 km komen we toe aan de luchthaven van Entebbe. 
Route van Lake Mburo via Kampala naar Entebbe: 265 km.
Hoe dichter we Kampala naderden, hoe chaotisch het verkeer werd. Kwam erbij dat we door de politie werden tegengehouden die handig een centje wou bijverdienen voor een al dan niet verzonnen overtreding. ($) Gesnapt? Om 20:30 uur zijn we dan ruim op tijd aan de luchthaven. De internationale luchthaven van Entebbe stelt niet veel voor. Er zijn vanavond 3 vertrekkende vluchten. Twee naar Europa en nog eentje naar een buurland. Eén gate volstaat hiervoor. 

Entebbe – Brussel: Het Einde van een Onvergetelijk Avontuur
Aan alle mooie dingen komt een einde, ook aan deze magische reis door Oeganda. Na talloze onvergetelijke momenten, uitzichten en ervaringen is het tijd om afscheid te nemen en huiswaarts te keren. Onze vlucht naar Brussel is een directe nachtvlucht aan boord van een Airbus A330. Het vliegtuig, dat eerst uit Kigali (Rwanda) komt, vertrekt om 00:20 uur vanuit Entebbe. Brussels Airlines verbindt de steden in een unieke driehoekroute: Brussel, Kigali, Entebbe en weer terug naar Brussel.
Na een vlucht van ongeveer acht uur landen we vroeg in de ochtend, om 06:30 uur, weer op Belgische bodem. Dankzij het tijdsverschil voelt het alsof we twee uur "teruggewonnen" hebben. Maar de echte winst zit in de herinneringen aan deze prachtige reis – een avontuur dat we voor altijd zullen koesteren.

donderdag 26 januari 2023

Dag 11: Bwindi -> Lake Mburo

Van Bwindi N.P. naar Lake Mburo Nationale Park.
Op de weg van het Bwindi N.P. naar de hoofdstad Kampala, rijden we 270 km tot aan het Lake Mburo National Park. Dit is het kleinste park van Oeganda. Maar wat een prachtige route, langs heuvels bezaaid met bananenbomen, door dorpjes en groene valleien. 
Mount Mufumbiro, betekent 'mountain that cook' in de lokale taal. Ligt op de grens met R.D.Congo.
Deze conische berg wordt ook Mount Muhaburo genoemd en is 4127 meter hoog. Andere bergen die we opmerken in dit gebied: Mount Mgahina en ook Mount Sabinyo.
Mount Mufumbiro in de achtergrond.
Route naar de laatste lodge.
We vertrekken uit onze voorlaatste lodge om 07.30 uur. Na een stukje over de gebruikelijke erbarmelijke wegen komen we op een grote verbindingsweg van Mombasa naar Congo, Democratische Republiek Congo genoemd. 
Bananentransport met een motorfiets.
Een Adembenemende Rit door het Zuidwesten van Oeganda
We bevinden ons in het uiterste zuidwesten van Oeganda, op slechts enkele kilometers van de grenzen met Congo en Rwanda. Hier voert onze route ons door een werkelijk spectaculair landschap, dat niet zou misstaan tussen de mooiste panoramische wegen van Europa.
De weg slingert door groene heuvels en biedt voortdurend adembenemende uitzichten. Met hoogtes die constant boven de 2000 meter liggen en een piek van 2450 meter, voelt het alsof we door het dak van Oeganda rijden. 
Met overladen motorfietsen worden de bananen vervoerd.
Het klimaat is heel aangenaam, schitterende blauwe lucht en een draaglijke temperatuur. Naarmate we verder bollen wordt het wel een stuk warmer, tot boven de 34°C.
Speelse aapjes wachten ons op aan de parkingang.
Een onverwacht avontuurtje. 
Na 270 km rijden, op ongeveer 25 km van onze bestemming sukkelt een jeep door een onaandachtzaamheid van een van de drivers, in de gracht. Geen mogelijkheid om er uit zelf te geraken. Er is ook geen trekhaak aanwezig om de jeep er uit te trekken. Gelukkig komt er een jeep uit de andere richting. Deze is beter uitgerust, met een trekhaak. Met behulp van deze trekker krijgen we de jeep terug op het rechte pad. 
Onaandachtzame chauffeur sukkelt in de gracht en komt vast te zitten.
Vastzittende jeep.
De jeep wordt door een collega uit de gracht getrokken.
Het is 16.00 uur als we na 270 km in onze laatste lodge, de Mihingo-lodge aankomen.

Mihingo Lodge: Een Oase in Lake Mburo National Park
Onze bestemming vandaag is de prachtige Mihingo Lodge, gelegen in het schilderachtige Lake Mburo National Park. Met een oppervlakte van 370 km² is dit het kleinste savannepark van Oeganda, maar het staat bekend om zijn unieke charme en uitzonderlijke biodiversiteit.

Zebrahoofdstad van Oeganda.
Lake Mburo wordt vaak de zebrahoofdstad van Oeganda genoemd, omdat deze prachtige dieren hier overvloedig aanwezig zijn, in tegenstelling tot andere delen van het land. Het park herbergt bovendien vijf meren, waaronder het schilderachtige Mburomeer, dat zich binnen de parkgrenzen bevindt. Samen vormen de meren, de weidse savannes en de diverse fauna een onvergetelijk decor – een plek waar natuur en avontuur samenkomen.

Giraffen, zebra's, impala's, buffels, wrattenzwijnen....
In het park krioelt het van deze dieren. Sinds 2015 deelt het park ook zijn vlaktes met een kleine populatie Rothschildgiraffen, overgebracht vanuit het Murchison Falls National Park, wat een extra dimensie toevoegt aan de dierenpracht.
Buffels houden van een modderbad. Eén van de Big Five.
Uganda Kob - antiloop of impala
Zebra's en giraffen kunnen hier rustig grazen, zonder bedreigd te worden door roofdieren.
Families van giraffen komen verspreid voor over de parken in Oeganda en Kenia.
Zebra's hebben geen natuurlijke vijanden. Ze kunnen hier ongestoord grazen.
Het park is gekend voor de vele zebra's.
Nachtsafari.
Het verborgen leven in de Afrikaanse duisternis. Om dat te ontdekken, gaan we om 18.30 uur op pad voor een nachtsafari. Met een sterke lamp zoeken we de dieren. De giraffen laten zich gewillig zien. Het is niet moeilijk om er naast te kijken. Verder een paar konijnen die verschrikt wegrennen. Om 21.30 terug aan het startpunt. Het avonddiner was van een uitstekende kwaliteit, het beste tot nu toe.
Parkranger zal met de lamp proberen de dieren te zoeken.
In het schemerdonker kunnen we giraffen opmerken.
Giraffen bij avond in het zoeklicht van de jeep.
Logies.
De laatste nacht in Oeganda logeren we in de Mihingo Lodge. Er zijn van die plekken, hoe ver ze ook van huis zijn, waar je je onmiddellijk als een vis in het water voelt. Deze lodge is daar één van.
Mihingo Lodge
Kamer in de Mihingo lodge.
Elk bed heeft een mooie klamboe voor een muggenvrije slaap. De insecten kunnen ons niet lastig vallen.
Ingang van cottage 11, 'Klipspringer' genoemd.
Mihingo lodge. Hier kan men wifi'en.
Een zeer prachtige lodge. Bij het binnenkomen van onze kamer, zat er een bewaker met Kalasjnikov op ons terras. Hij bewaakt de omgeving om de bavianen en eventueel ander wild weg te houden.
Badkamer in safari stijl.
Route van Bwindi N.P. naar Mburo Park. 270 km.
Kamer in de Mihingo Lodge.

woensdag 25 januari 2023

Dag 10: Naar het Mgahinga Forest op zoek naar de 'Golden Monkeys'..

Naar het uiterste zuidwesten van Uganda.
Vandaag rijden we naar het uiterste zuidwesten van Uganda op zoek naar de 'Golden Monkeys'. Gisteren was het vanuit de lodge naar het Bwindi gebied ten oorden van onze lodge gelegen. Vandaag dus een andere richting, naar het zuiden. We komen dicht bij de grens met Congo en Rwanda, op slechts 4 km.

Het Mgahinga Forest National Park.
In het uiterste zuidwesten van Oeganda, tegen de grens met Rwanda en de D.R. Congo ligt dit park. Het is het kleinste van de parken van Oeganda. Dit park is de leefomgeving van de gouden meerkat. Deze soort is een sterk bedreigde primaat. Het is de panda onder de apen. Hij eet regelmatig bamboe. Verder heeft hij vooral vruchten op zijn menu staan en een enkele dierlijke prooi. Meerkatten zijn dagdieren. Alle soorten leven in bomen, alhoewel sommige soorten geruime tijd op de grond doorbrengen. Bij gevaar vluchten ze in de bomen, en de nachten brengen ze daar ook door. De dieren zijn niet agressief tegenover soortgenoten.

Op zoek naar de gouden meerkat.
Om 5.30 uur deze ochtend opstaan, ontbijt vanaf 6 uur en daarna vertrek naar de bestemming van vandaag om 06.45 uur. Het Mgahinga Forest ligt op 22 km ten zuiden van de lodge. Een afstand die we in 1uur en 10 minuten afleggen. De secundaire wegen liggen er erbarmelijk bij, en het valt te verwachten die nog lang zo zullen liggen. Om 7uur 50 min. zijn we aan het verzamelpunt voor de jungle safari.
Het typische wegennet van de secundaire banen.
Opnieuw worden we opgewarmd met een dans, door dames uit de lokale community. Alles wordt in de strijd geworpen voor de te verwachten tips. Na deze opwarming, de gebruikelijke briefing wat er te verwachten valt en wat men van ons verwacht. In dit park zijn er twee trackings mogelijk. Een gorilla tracking en een golden monkey tracking. Gisteren hadden we reeds de gorillas gezocht. Vandaag gaan we op zoek naar de gouden meerkat.
Even een drinkstop en nog wat raadgevingen.
Procedure.
We krijgen een opper-ranger mee, samen met 2 gewapende begeleiders. De bedoeling ervan is om eventuele wilde buffels een schrik aan te jagen door een schot in de lucht af te vuren. Dat deze er rondlopen, merken we aan de vele verse grote uitwerpselen.
Gewapende begeleiders.
Zoals gisteren, kon men ook een persoonlijke 'porter' of drager engageren. Deze porters dragen je rugzak en helpen je door moeilijke passages. Voor toekomstige reizigers een persoonlijke raad. Neem zulke porter in dienst, kostprijs 20 $, Maar, hij draagt je bagage, helpt je bij zware passages, en ultieme tip: geef je smartphone aan hen, zij weten perfect sublieme foto's te schieten.
Teamleider van de groep.
Wandeling op zoek naar de golden monkeys.
We zijn op een hoogte van 2364 meter boven zeeniveau. De temperatuur is rond de 23°, hetgeen de tocht draaglijk maakt. Regelmatige rustpauzes om ons vochtgehalte op peil te houden. Door de organisatie zijn er 3 'trackers' uitgestuurd. Deze zoeken de monkeys op en geven de posities door. Na een zware tocht die hoofdzakelijk in stijgende lijn verloopt, bereiken we het domein van de 'gouden meerkat'. We zijn ook op een 4 km van de grens met Congo, en op 3 km van de grens met Rwanda. Er leven zo een 100 exemplaren van dit apensoort.
Golden monkey op een halve meter vandaan.
Het is zich werkelijk een weg banen door de jungle. Niet eenvoudig en tamelijk zwaar door de dichte begroeiing. Ook het terrein is niet vlak en schuifpartijen zijn moeilijk te vermijden.
Deze apen leven voornamelijk in de bomen.
De totale afstand van de zoektocht is 9 km. Maar door het terrein is dit niet te vergelijken met een wandeling in een parkske thuis. 
Om 14.00 uur komen we terug aan het startpunt. De picknick is onderweg nog verorberd. Om 14.00 is de tracking afgelopen. We zijn terug in onze lodge om 15.30 uur. Afgelegde afstand met de jeeps: 45 km. Wandeling: 9 km.
Ranger en begeleiders.
Logies.
Na 2 redelijk zware dagen zijn we blij dat het voor de rest van de dag relaxen is. De trekkingen naar de gorilla's gisteren en vandaag naar de golden monkeys was toch redelijk inspannend. Het circuit was door de aard van het parcours redelijk geaccidenteerd. We logeren voor de 3 de nacht in het Lake Mulehe Safari Lodge

Route van de lodge naar het Mgahinga Forest.

dinsdag 24 januari 2023

Dag 9: Gorilla tracking - Oog in oog met onze majestueuze voorouders.

Actief Reizen: Een Avontuur om Nooit te Vergeten
Vandaag begon ons avontuur vroeg, om 05.00 uur. Het doel? Het opsporen van onze verre familieleden: de majestueuze berggorilla’s, ook wel bekend als de koning der primaten. Deze unieke ontmoeting brengt ons diep in het ondoordringbare Bwindi Impenetrable Forest, een weelderig tropisch regenwoud vol mysterie en leven.
Om 06.00 uur vertrekken we vanuit de lodge en leggen een afstand van 27 kilometer af richting het park. De wegen zijn uitdagend, maar na 1,5 uur bereiken we rond 07.30 uur de uitvalsbasis. Hier begint de echte reis – een onvergetelijke trektocht in het hart van de natuur, waar avontuur en verwondering samenkomen.
Toestand van de secundaire wegen.
Bwindi Impenetrable National Park omvat een hooggelegen oerbos in het uiterste zuidwesten van Oeganda, grenzend aan het beroemde 'Virungapark' in Oost-Congo. De vegetatie in Bwindi is een van de meest diverse van Afrika. De naam is niet gelogen, 'impenetrable' of ondoordringbaar.
Dit is nog een snelweg vergeleken met de meeste trajecten.
Het Bwindi Impenetrable National Park ligt op een hoogte van 1900 meter.
Het lokale woord 'Bwindi' en het Engelse woord 'Impenetrable' betekenen beide hetzelfde: ondoordringbaar. In 1942 is het park in eerste instantie opgericht door de samenvoeging van twee gescheiden parken. In 1992 kreeg het de officiële status van Nationaal Park, en mag het niet worden bewoond. In 1994 werd het erkend als World Heritage Site. Het park staat vooral bekend als één van de drie gebieden in de wereld waar de berggorilla's leven. De berggorilla's leven alleen nog in de Afrikaanse regenwouden van Rwanda, Congo (in Virunga) en Oeganda. 

Programma en regels.
Op het verzamelpunt krijgen we als opwarming nog een kleine zang en dansprestatie van de dames uit de lokale leefgemeenschap. 
Dansen door enkele dames uit de omgeving om de sfeer (en tips) er in te krijgen.
Na deze opwarming legt de opperleider een uitleg over het leven van de gorilla's en de eventuele gevaren en wat te doen bij een eventuele gevaarlijke confrontatie. Geen oogcontact maken en zich klein maken. In het woud worden de berggorilla's 24 uur per dag in de gaten gehouden. Dag en nacht zijn er rangers bij de groep die deze enerzijds beschermen tegen mogelijke stropers en anderzijds de locatie doorgeven zodat men weet waar de gorilla's zich bevinden.
Deze trackers slapen hier in het woud.
Veiligheid en Regels bij het Bezoeken van de Berggorilla's
Om de berggorilla’s en hun leefomgeving te beschermen, gelden strikte regels tijdens een bezoek. Per gorillafamilie mogen maximaal acht bezoekers deelnemen aan een observatie, en de toegestane tijd bij de gorilla’s is beperkt tot één uur. Bovendien wordt gevraagd om een minimale afstand van zeven meter te bewaren tussen jou en de dieren.
In de praktijk kunnen de gorilla’s echter dichterbij komen, vooral als ze zich in dichtbegroeide struiken bevinden. In dergelijke situaties laten de rangers je voorzichtig iets dichterbij komen om een goed zicht te garanderen, altijd met respect voor de dieren.
Voor de veiligheid begeleidt een ranger met een geweer de groep. Dit is niet vanwege de gorilla’s, maar vanwege andere dieren in het park, zoals olifanten. Olifanten kunnen onverwacht opduiken en staan bekend om hun vastberadenheid: ze maken geen ruimte voor bezoekers. Mocht er een ontmoeting met olifanten plaatsvinden, schiet de ranger een waarschuwingskogel in de lucht om hen af te schrikken en de groep veilig te houden.
Deze maatregelen zorgen voor een unieke en veilige ervaring, terwijl de gorilla’s en hun leefgebied met respect worden behandeld.
De dragers van onze rugzakken en helpers bij moeilijke steile berghellingen. (20 $ per drager)
Na de indeling in 2 groepen, één groep van 7 en één groep van 8 zijn we vertrokken. Onze kousen over de broek tegen de zeer agressieve mieren, stevige stapschoenen, en we zijn vol hoop en verwachting vertrokken. Godzijdank zijn er in het woud reeds trackers aanwezig die de slaapplaats van de families opsporen.
Een groep klaar aan het startpunt.
Al onze spullen geven we aan de dragers. Behalve de camera's. Met machetes maken rangers de weg voor ons vrij. De trackers communiceren constant met de berggorilla's door hun geluiden na te bootsen. Al grommend laten de gorilla's weten dat alles oké is en we rustig dichter kunnen komen. Een drager is niet verplicht, maar is zeer comfortabel en eigenlijk onontbeerlijk om door het woud te dringen.
Nu en dan een moeilijkere passage bij een water oversteken.
Het opsporen van de gorilla's op de hellingen en in het oerwoud vereist geduld en doorzettingsvermogen. Het is een zeer stevige zoektocht, waarbij de dragers ons werkelijk de weg wijzen en ons naar boven trekken en sleuren. Schitterend werk van deze jongens. 
Het opsporen van de gorilla's op de glibberige hellingen vereist geduld en doorzettingsvermogen. Maar wanneer je door het dichte bladerdek op een familie berggorilla's stuit, doet deze unieke ervaring je alle inspanningen op slag vergeten. 
Na ongeveer 45 minuten stoten we op een familie: de dominante male, een vrouwtje met jong, enkele jongeren en verschillende kleinere speelapen. We zijn bij de Rushegura familie. Een onvoorstelbare sensatie, zo dichtbij deze primaten. Soms kijken ze je aan, maar vinden ons toch maar rare gasten.
Onze zilverug gorilla, het dominante mannetje is gevonden.
Groot, zwaar, zeldzaam en vooral erg indrukwekkend, dat is de berggorilla. Helaas zijn er nog weinig in het wild te vinden.
Vrouwtje met een baby.
De begeleidende trackers hakken met hun machetes de takken en struiken weg, zodanig dat we een beter zicht krijgen op het leven van deze gorilla's.
Rechts op de foto, onze majestueuze zilverrug dominante man. Hij is rustig en ligt op een zijde.
De fotografen klikken er op los. Na een uurtje is het spektakel afgelopen, en kunnen we terug naar ons start/eindpunt. Deze keer in dalende lijn. Het is één van de kortste uren in een leven. Men kan er uren blijven naar kijken.
De koning der primaten, zich bewust van zijn waardigheid.
De populatie van berggorilla's is door het schrikbewind van Idi Amin in de jaren 70-80 sterk gedaald. Nadat de Amerikaanse biologe Dian Fossey wereldwijd de aandacht wist te vestigen op berggorilla's, ging het jaar na jaar beter met de populatie. Haar levenswerk is verfilmd in een film 'Gorillas in the Mist', bekroond met een Golden Globe.
Hij is er stoïcijns rustig bij, goed volk denkt hij.
Het is een zalige ervaring, moeilijk te vergelijken met andere ervaringen. Het is een top beleving.
Op max. 4 meter van de grootste silverback berggorilla.
Men zou meer bang moeten hebben van een keffende hond dan van deze vreedzame reuzen. Zolang men ze maar niet verstoort.
Hij is erg rustig, hier slaakt hij een geeuw.
Zijn zilveren rug is indrukwekkend.
Onze grote vriend heeft er even genoeg van en gaat er bij liggen.
Het vrouwtje heeft een jong aan de borst.
Hij kan een geeuw niet onderdrukken.
De zilverrug gorilla op nauwelijks 4 meter.
Tijdens de tracking was het aangewezen om (tuin)handschoenen te dragen. Dit om met de handen zich vast te houden aan takken en bomen zonder zich te kwetsen.
In de zeer dichte nabijheid van de gorilla's was het wel verplicht om een mondmaker te dragen. Deze primaten hun DNA is voor 98,7% identiek aan die van de mensen. Om eventuele besmettingen te voorkomen werd er een mondmasker verplicht. (voor ons, en niet voor die dieren)

Het uur vliegt voorbij en onze meet and greet met de berggorilla's zit erop. Niemand van de groep heeft zich onveilig gevoeld tijdens deze safari. 
Reizigers, porters en trackers na de succesvolle zoektocht.
Met de 2 bewakers met hun Kalashnikov.
Overhandiging van het attest.
Na de trekking en de 'meet and greet' aan onze voorouders krijgen we nog een certificaat als herinnering. De trekking is niet eenvoudig, maar mits een normale fysische conditie is het voor iedereen mogelijk. Ook de +70 en een 80-jarige in de groep waren probleemloos deelnemer aan de tracking.
Certificate van de Gorilla Tracing
Terugkeer naar de lodge en vrije namiddag.
Het is ondertussen 12:30 uur geworden en de terugrit is een 27 km door een schitterend berglandschap. Over de gekende secundaire wegen. Om 13:45 uur zijn we terug in de lodge.
Secundaire wegen, geen probleem voor onze 4 x 4 jeeps.
Schitterend berglandschap in zuidwest Oeganda.
Logies.
We logeren voor de 2de nacht in Lake Mulehe Safari Lodge
Lake Mulehe Safari Lodge.
Op het balkon van de lodge.
Uitzicht over het Lake Mulehe vanuit onze lodge.
Route van vandaag dag 9: 27 km van de de lodge naar het Bwindi Gorilla park: 27 km in noordelijke richting.
Route van de lodge richting noorden Bwindi Forest - Gorilla tracking/ 54 km heen/terug.